Op 13 november 2018 werden tijdens een uitverkocht gala in Grand Hotel Huis ter Duin de eerste ‘INC Awards’ uitgereikt aan organisaties die bijdragen aan de acceptatie van mensen met een verstandelijke beperking. Ook Stichting DownTown Ophelia was daarbij. Zij waren genomineerd in de categorie Werk en Opleiding door twee moeders van kinderen met een verstandelijke beperking die mee hebben gedaan met het jaarlijkse evenement in de Ophelialaan. Tijdens deze grote evenementen mogen mensen met een verstandelijke beperking bij alle ondernemers in de lokale winkelstraat werken. Zo kunnen ze hun talenten op de arbeidsmarkt aan het grote publiek laten zien.

Kleine teleurstelling
Het bestuur, bestaande uit Ingrid Kranenburg, Karin Hulleman, Frank Wind en Ilse Zethof, was met een grote groep betrokken fans naar Noordwijk gegaan. Onder hen familie, vrienden, winkeliers, sponsors en pers. Om de avond een speciaal tintje te geven werd er een bus geregeld van Stichting Veteraan Autobussen, werkgroep Aalsmeer, die de mooi aangeklede groep gratis naar het gala bracht. Onderweg maakte de Zingende DJ Dennis Wijnhout er een feestje van.
De DownTown Ophelia-vrijwilligers zaten bij de laatste drie finalisten in hun categorie, maar de INC Award ging naar Bedrijfsrestaurant Happiness, een samenwerking tussen Essent, cateraar Appel en zorginstelling Cello. Een kleine teleurstelling bij de Aalsmeerders, want ze hadden graag die Award mee naar de Ophelialaan willen nemen. Maar de sfeer van de avond en de enthousiaste reacties van iedereen maakten veel goed. “We hebben landelijke aandacht gekregen en vonden het een hele eer om waardering te krijgen voor wat we doen.”
De jury, die een zware dobber had om de finalisten te selecteren, bestond uit: Edward Stolze, Aart van der Gaag, Rinda den Besten, Jetty Mathurin en Marco Jansen. Volgens hen was vooral de categorie waar DownTown Ophelia toe behoorde de lastigste. “Alle genomineerden verdienen een INC Award, omdat ze zich allemaal op hun eigen unieke manier inzetten voor een plek in de maatschappij voor deze mensen”, aldus de jury.

Inclusiviteit
De feestelijke avond werd georganiseerd door de Stichting Downsyndroom en Stichting De Upside van Down. Een eerste stap naar meer inclusiviteit van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Onder de ruim 500 aanwezigen waren veel ondernemers en grote namen aanwezig, waaronder HEMA, Unilever en Ahold. Het DownTown Ophelia bestuur is er trots op om met hun lokale initatief tussen hen te mogen staan.
Naast de categorie Werk en Opleiding waren er nog drie groepen waarvoor genomineerd kon worden. In de categorie Marketing en PR viel Ahold in de prijzen met Appie Today en vlogger Sjoerd. No Limits Network van KRO-NCRV nam de award mee naar huis in de categorie Kunst en Cultuur en het Surfproject won bij Sport en Recreatie. Jongeren met Downsyndroom en staatssecretaris Tamara van Ark mochten de awards uitreiken.

Feestje
Naast de INC Award was er ook een publieksprijs waarvoor je kon stemmen. Dr. Michel Weijerman, kinderarts en downspecialist bij het Downcentrum Nederland van Alrijne Ziekenhuis, verdiende met ruime meerderheid van de stemmen de Pablo Publieksprijs, de Oscar onder de Awards, voor zijn belangrijke rol bij de verbetering van de levenskwaliteit voor mensen met een verstandelijke beperking.
De zeer enthousiaste presentatie van de INC Awards werd gedaan door Humberto Tan en Eveline Kamperman, een talentvolle jongedame met Downsyndroom. Burgemeester Jan Rijpstra trapte af met een inspirerend welkomstwoord. Joost Rigter kreeg de zaal stil met zijn ingrijpende levensverhaal over vooroordelen en uitgaan van mogelijkheden. En na het officiële gedeelte werd het galafeest afgetrapt door Collin Hoeve en rapper Jebroer, vervolgd door DJ duo ‘Down with the Syndrome’. Ook de Aalsmeerders hebben nog lang doorgefeest en zijn extra gemotiveerd om voor de derde keer DownTown Ophelia te organiseren, wat op 22 juni 2019 gehouden gaat worden.

Foto’s: Arjen Vos Fotografie