De 13-jarige Lotte Zethof neemt in de weken voorafgaand aan DownTown Ophelia iedereen mee op weg naar het evenement. Ze geeft iedereen een voorproefje op 18 maart met haar vlogs. De Kudelstaartse gaat de winkeliers, kappers en de horeca in de Ophelialaan langs voor korte interviews, waarbij ze wil weten waarom ze achter het initiatief staan en wat mensen met een verstandelijke beperking zoal op 18 maart mogen doen in hun zaak. Maar ze laat ook anderen aan het woord, zoals het ‘bijzondere’ personeel zelf en hun ouders. Hoe zien zij de toekomst op de arbeidsmarkt of hebben ze al een stage- of werkplek? Ook sponsors en vrijwilligers komen aan het woord in de vlogs van Lotte.

Zus van

Als zus van een jongen met Downsyndroom groeit Lotte Zethof op in een druk gezin. Samen met haar 9-jarige zusje Fleur komt ze dagelijks in aanraking met de verstandelijke beperkingen van haar broer Rick. “Het is mijn oudere broer,” vertelt de Alkwin-scholiere, “maar omdat ik groter ben en natuurlijk veel verder in mijn ontwikkeling is het toch een beetje mijn kleine broertje.” Toch ziet ze veel mogelijkheden en talenten van haar broer. “Hij is dan wel anders en alles gaat trager, maar hij begrijpt erg veel, we spelen samen en hebben lol. Soms verbaast hij ons met bijdehante opmerkingen en leer ik van hem. Zeker in het puur en jezelf zijn kunnen we veel van hem leren.”

Leuke mensen

Ze realiseert zich maar al te goed dat het voor haar broer lastig zal zijn om werk te vinden wat hij leuk vindt en daarom vindt ze DownTown Ophelia zo’n leuk initiatief. “Daar mogen ze een dagje allerlei leuke dingen doen en ze voelen zich echt belangrijk. Fijne bijkomstigheid is ook dat mensen, die niet in aanraking komen met mensen met een beperking, kunnen zien dat het ook maar gewone en leuke mensen zijn. Bijzonder zijn ze wel, maar dat maakt het alleen maar interessant om met ze om te gaan.”