DownTown Ophelia is genomineerd voor een INC Award, een initiatief Stichting Upside van Down. De INC Award staat voor Include Everyone en het zijn prijzen voor organisaties die bijdragen aan de acceptatie van mensen met een verstandelijke beperking. Een INC Award wordt gezien als een compliment en een aanmoediging tegelijkertijd. De Aalsmeerse stichting is genomineerd voor de categorie Werk en Opleiding. De andere categorieën zijn Sport en Recreatie, Kunst en Cultuur en Marketing, Reclame en PR. Met de prijs wordt gevierd dat mensen met een verstandelijke beperking steeds volwaardiger meedraaien in de onze maatschappij.

DownTown Radio
Tijdens een speciale uitzending van DownTown Radio op Radio Aalsmeer zaterdagmidadg belden radiomakers Kim Maarse en Dennis Wijnhout met Linda Germs, de voorzitter van Stichting Upside van Down en lid van de voordrachtcommissie van de INC Awards. “Onze stichting bestaat tien jaar en we hebben in de afgelopen tien jaar gezien dat er steeds meer organisaties mensen met een verstandelijke beperking een actievere rol geven in onze samenleving. We vonden dat dit gevierd moest worden en dat deze mensen een compliment verdienden.” Tot 18 oktober kunnen organisaties, stichtingen en verenigingen die bijdragen aan de acceptatie van deze speciale doelgroep, genomineerd worden. Daarna gaat een jury beoordelen wie de drie finalisten per categorie worden, waar uiteindelijk de winnaar uit komt. “We hopen dat de genomineerden ook andere ondernemers motiveren om anders naar deze doelgroep te kijken en ze een kans te geven om mee te doen.”

Op 13 november is er een unieke gala-avond in Huis ter Duin in Noordwijk waar de INC Awards worden uitgereikt. Iedereen kan hierbij aanwezig zijn en het bestuur van DownTown Ophelia hoopt natuurlijk dat ook zij bij die drie finalisten zitten. Mocht dat inderdaad zo zijn dan willen ook Kim en Dennis namens Radio Aalsmeer mee naar Noordwijk om dit speciale feestje mee te vieren. “Dan gaan we gewoon met een bus vanuit Aalsmeer en nemen we die mooie Award mee naar huis,” aldus een enthousiaste Kim.

Publieksprijs
Voor de INC Award kan niet gestemd worden, maar er is ook een publieksprijs waarbij het publiek bepaalt wie er wint. De winnaar krijgt de “Pablo Award’ uitgereikt, vernoemd naar de bekende Spaanse acteur en leraar aan de universiteit Pablo Pineda (film Yo, tambien) die ook Downsyndroom heeft. Voor de publieksprijs zijn Johnny de Mol, kinderarts Michel Weijerman en de oprichter van Brownies & Downies Thijs Swinkels genomineerd. Zij hebben een grote rol gespeeld in de levenskwaliteit en/of positieve beeldvorming van mensen met Downsyndroom.
Stemmen kan via https://incawards.nl/publieksprijs.

10 centimeter groeien
In de studio was ook Carin Verhagen met haar zoon Thom. Thom is achttien jaar en heeft Downsyndroom. Carin is degene die Stichting DownTown Ophelia heeft genomineerd en ze kwam uitleggen waarom ze vond dat de Aalsmeerse stichting de INC Award verdiende. “Het is uniek in Nederland. Mensen met een verstandelijke beperking, zoals Thom, kunnen niet zo makkelijk kiezen wat voor werk ze leuk vinden. Andere jongeren gaan vanaf hun veertiende vaak bij een supermarkt werken, nemen een krantenwijk of gaan oppassen. Voor Thom zijn die mogelijkheden er niet. DownTown Ophelia geeft tijdens het evenement deze doelgroep de kans om te kijken wat ze leuk vinden, maar vooral ook wat ze kunnen. Vaak waren de winkeliers en het winkelend publiek verbaasd over hun vaardigheden. En zelf groeiden ze zeker 10 centimeter door het zelfvertrouwen wat ze hiervan kregen. Een win-win situatie.”