Vrijdag 30 november was het eindelijk zover, de JIJ & IK cadeauwinkel ging open in de Ophelialaan. De winkel is gevestigd op nummer 104, tussen Restaurant Oh! en Ridder & Co. Het is een samenwerking van Stichting Ons Tweede Thuis en Stichting DownTown Ophelia en naast een winkel is er ook een klein atelier waar mensen met een verstandelijke beperking producten maken.

De lang gekoesterde droom van Ons Tweede Thuis-medewerkers Kim Maarse, Cynthia Stolwijk en Kelly Vink kwam hiermee uit. Zij zijn de gezichten in de winkel, maar worden geholpen door een enthousiaste groep mensen met een verstandelijke beperking, begeleiders en een aantal vrijwilligers.

Veel animo
“Er kwam nog best veel bij kijken voordat de winkel open kon gaan,” legt Kim Maarse uit. “Natuurlijk de praktische zaken, zoals de inrichting, een kassasysteem, internet en het verzamelen van alle producten geleverd door de verschillende OTT-werkcentra. Maar zeker zo belangrijk, wie van onze cliënten vindt het leuk om in de winkel te gaan draaien. Het animo hiervoor was gelukkig erg groot, al is het nog best wel een beetje spannend voor sommigen.”

In de winkel zijn cadeauartikelen te koop, zoals kaarsen, textiel, houtproducten en nog veel meer. Maar ook kaarten en schilderijtjes. Alles gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. “Wij zorgen voor een regelmatige nieuwe aanwas van de producten en kijken goed waar behoefte aan is. We beginnen met de verkoop en het atelier, maar zitten nu al vol met leuke ideeën zoals een koffiecorner. Maar we doen alles stapje voor stapje.”

Samenwerking winkeliers
Ook vanuit de andere winkeliers in de Ophelialaan is het enthousiasme groot over de komst van de JIJ & IK winkel. Zij zien het als een aanwinst voor de straat en zijn meer dan bereid om samen te gaan werken. Ook vanuit de DownTown Ophelia-filosofie wordt het een echt ‘meedoen in de samenleving’-project. Zo zullen de medewerkers ook op andere plekken in de straat te vinden zijn. Helpen in alle winkels, de straat netjes houden, de pakketjes voor de post ophalen, de was doen en nog veel meer. “Ook dit moet groeien,” aldus Kim Maarse. “Maar we hebben er alle vertrouwen in, gezien de positieve reacties van de andere ondernemers, dat dit een succes gaat worden.”

Meedraaien?
Op de zaterdagen draaien naast het vaste personeel ook DownTown Ophelia-deelnemers mee in de winkel. Interesse? Stuur dan een mail naar info@downtownophelia.nl. Dan wordt er snel contact opgenomen.

Filmpje
RTV Noord Holland heeft een mooie reportage gemaakt over de winkel.