Wat was het een feest zaterdag 18 maart in de Ophelialaan in Aalsmeer. Meer dan honderd mensen met een verstandelijke beperking mochten meedraaien in alle winkels, bij de kappers, de horeca en op de braderie tijdens DownTown Ophelia. Een groot en uniek evenement in Nederland met een boodschap. De organisatie wilde laten zien dat deze mensen ook talenten hebben en kansen verdienen op de arbeidsmarkt. En dat is zeker gelukt, want het enthousiasme bij de winkeliers en het winkelend publiek was groot.

De deelnemers, van jong tot oud, genoten met volle teugen en voelden zich echt belangrijk. Zij stonden die dag in de schijnwerpers. Van de juwelier, de drogist, de visboer en de bakker tot aan de supermarkt, de snackbar, de kinderkledingzaak en het restaurant, overal konden klanten geholpen worden door dit speciale VIPersoneel. Een bijzondere ‘stagedag’ met een gouden randje.

Dansen in de regen
Om publiek naar de winkelstraat te krijgen waren er onder andere een braderie, kinderspelletjes, workshops en allerlei optredens. Ondanks het mindere weer was het gezellig druk en de deelnemers lieten zich niet tegenhouden door de regen. Stijldansgroep De Regenboog danste tussen de regendruppels door de sterren van de hemel en kinderen op het kinderplein van het Oranjecomité Aalsmeer stoorden zich niet aan alle nattigheid.
Het Show- en Jachthoornkorps Kudelstaart begeleidde de deelnemers vanaf het verzamelpunt bij Café Sportzicht naar het podium. De dag kon beginnen na deze grootse entree. Organisatoren Ingrid Kranenburg en Ilse Zethof heetten iedereen welkom. Opera Familia zong het publiek toe met mooie en ontroerende nummers, waarna Ad Verburg, wethouder Zorg van Aalsmeer, iedereen toesprak. Hij was er trots op dat zoveel ondernemers deze bijzondere mensen een kans wilden geven zichzelf te kunnen laten zien. Daarna werd er een kunstwerk onthuld als aandenken aan het evenement. De Aalsmeerse kunstschilder Michael Glanz had een kleurrijke ballon gemaakt en werd daarbij geholpen door Anna Roos, een creatief meisje met Downsyndroom.

Cool op de catwalk
Er was van alles te doen in de straat. Muziekstudio Maartje Sparnaaij leerde iedereen muziek maken, bij House of Beats kon je leren hoe je een coole mix in elkaar zet, je kon op de foto bij Fun Fotostudio en ZorgvoorAalsmeer, dieren aaien bij de stand van kinderboerderij Boerenvreugd, Solidoe schminkte de kinderen, Sportservice Haarlemmermeer liet ervaren hoe het is om in een rolstoel te handballen, bij de brandweer kon je in een rokerige ruimte de held zijn en iemand redden, je kon eierkoeken versieren, bloempotjes beschilderen, armbandjes, sleutelhangers en corsages maken, in de massagestoel, nagels laten lakken en nog heel veel meer. Politie Aalsmeer Uithoorn liet een wens in vervulling gaan van een jongen die heel graag politieagent wilde zijn. Hij mocht een uurtje bonnen uitschrijven.

Het publiek kon verder genieten van muziek van volkszanger Danny Terp, DJ Wally en het Meezingteam. Tijdens het Rad van Fortuin en de grote loterij konden mooie prijzen gewonnen worden, zoals een kinderfiets, een volle boodschappenkar, dinerbonnen en een televisie. De lokale ondernemers hebben gul gedoneerd hiervoor. Druk rond het podium was het tijdens de modeshow waarbij zeventien kinderen en jong volwassenen kleding showden van Teddy’s Kinderkleding, Denise Fashion, Mitchjo en Gentlemen’s Place. De modellen straalden van oor tot oor en liepen cool en vrolijk over de catwalk. Als klap op de vuurpijl hoorden ze ook nog dat ze de geshowde kleding mochten houden van de winkeliers.

Vervolg
Stichting DownTown Ophelia is ontzettend dankbaar dat alle winkeliers open stonden voor dit evenement, want als je nog nooit te maken hebt gehad met iemand die een verstandelijke beperking heeft kan dat best verrassend zijn. Ze waren ook blij met alle vrijwilligers en de Mike Multi Foundation die onder andere mee heeft gedacht. En niet te vergeten de sponsors. Vooraf zijn er financiële bijdragen geleverd, op de dag zelf is er geld opgehaald door de loterij en verschillende activiteiten en Radio Aalsmeer haalden met hun ‘Glazen Huis’ geld op door verzoeknummers tegen betaling te draaien. Zij waren heel de dag aanwezig met een live uitzending en maakte een mooie reportage voor alle thuisblijvers.

Met het opgehaalde sponsorbedrag wordt een donatie gedaan aan de landelijke Stichting Downsyndroom. Zij zetten zich in om mensen met een verstandelijke beperking zo normaal mogelijk mee te laten draaien in de maatschappij. Maar de organisatie wil ook een deel van het geld bewaren voor eigen activiteiten, waarbij een herhaling van dit grote evenement bovenaan op het verlanglijstje staat.

Heel veel foto’s en filmpjes zijn te bekijken via Facebook.